...Ansaitut vapaat....

On jo toinen vapaapäivä peräjälkeen tuosta kuvataiteen teosta jotka hyvällä omalla tunnolla aion pitää. Tosin eilen kävin soittokeikalla erään 80-vuotiaan rouvan synttäripäivillä toteuttamassa "toivekonsertin". Niitä toivebiisejä tuli kyllä harvoin mutta täytin ne "odotusvälit" sopivasti omalla ohjelmistollani joka onkin tiettävästi aika laaja.

Täytyy olla todella tyytyväinen että ennen joulua alkanut tilauskanta tuossa kuvataiteen teossa jatkuu myös näin joulun jälkeenkin. Ihan vasta luovutin vuoden ensimmäiset teokset niiden tilaajille ja tällä hetkellä tuolla odottaa pensseliäni kolme uutta pohjustettua ja pingotettua kangasta jotka ovat myös tilauksia.
No, harrastuksen pohjalta kun noita tekee niin ne eivät tunnu vastenmielisiltä ja puuhaahan ihminen jo tällä iällä tarvitsee että pääkoppa saa aktiviteettia.  Voisihan tällä työllä jopa rikastua, mutta en minä todellakaan.

Tänään sitten herkuttelin pippurisilla hirven sisäfilepihveillä. Lisäkkeeksi laitoin paistetut lohkoperunat ja kastikkeeksi Dijon-kermakastikkeen.  Keitin perunat puolikypsiksi jo eilen ja lohkoin ne pannulle tänään.
Eli toteutin edesmenneen ja hyvän ystäväni, legendaarisen- ja monilla mitalleilla palkitun Pohjanhovin entisen keittiömestarin Gunnar Pistokosken pyhiä neuvoja kuinka pippuripihvit maustetaan ja valmistetaan herkkuruuaksi.
Gunnar- eli "Soikka" joksi me kaverit häntä kutsuimme, oli loistava sahan soittaja! Soikka tilas useasti minut säestämään kun hänellä oli joku keikka ja sellainenhan minulle sopi etenkin kun Soikka oli niin taitava sen sahansa kanssa. Oli muuten usein Urho Kekkosen "hovikokkina" Urkin lapin eräretkillä, joista Soikka kertoi monia mehukkaita juttuja.....muun muassa. Soikka oli juttumies muutenkin.

Noilla meidän pitkillä keikkareissuillamme otin aina tilaisuudesta vaarin ja kartutin tietämystäni ja reseptejä noihin keittiöhommiin. Eikä hän minulta pantannut mitään tietoa.
Kaikkein tärkeimmän kultaisen neuvon hän minulle kuitenkin antoi: "kunnioita hankkimaasi pääraaka-ainetta että pidät kokkaillessasi fokuksen aina siinä ja pyrit korostamaan raaka-aineesi makua niin että se muu sälä siinä ympärillä myös tukee pääraaka-aineesi makuja."  Myöskin: "Käytä harkiten mausteita ja pyri niillä vain korostamaan raka-aineen makua".
Nämä edellä mainitut neuvot hän kai oli pakoitettu minulle antamaan kun taas kerran oltiin tien päällä ja minä tyytyväisenä ja kylläisenä siinä äänekkäästi röyhtäilin valkosipuliperunojen tuoksuja ilmoille. Kehua retostelin vielä että "tulipas taas tehtyä courmee- ruoka".
Soikka kysyi että "no mitä ruokaa?"
Sanoin että "naudanlihapihviä valkosipuliperunoilla".
"No kerroppas miltä se pihvi maistu?"- kysyi Soikka jo Huvittuneena......jota hieman ensin hämmästelin.
Totta puhuakseni, jouduinkin asiaa oikein miettimään ja muistelemaan, enkä sanonut muistavan sen makua ensinkään.
"Niinpä" -sanoi Soikka.
"Sulla meni pihvin osalta raha harakoille".  Totta!

Monia muitakin niksejä Soikka minulle neuvoi.
Muun muassa eräänä vuonna jollakin joulun aikaisella keikalla kysyin Soikalta tekikö hän koskaan jäljelle jääneestä riisipuurosta riisivelliä.
Ei sanonut tekevänsä vaan hän sanoi paistavansa sen pannulla.
Hän kertoi että painelee sen jääkaappikylmän riisipuuron tasaiseksi kuumalle tarttumattomalle pannulle jossa on sulatettu voinokare ennakkoon.
Kun arvelee että puuro on sopivasti ruskettunut niin "keikauttaa" koko hoidon toiselle samanlaiselle pannulle joka on voideltu ennakkoon voilla ja ruskistaa senkin puolen.  Sen jälkeen antaa jäähtyä koko hoidon.
Jaetaan lohkoihin niinkuin kakku. Hillaa ja sokeria päälle per lohko ja kruunuksi kermavaahtoa.
Soikka sanoi että: "Häätyy olla ithensä kyllästyny jos tuo ei maistu"

Siinä on jälkiruoka todella josta ainakin minä tykkään! Kun sitä syön niin muistan lämpimästi soittokaveriani Soikkaa.
                                         Tänä vuonna valmistuneet teokset:
                                          "Syysunelmia"   ja  "Siskokset"
   

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

...lestinheittoa ja bensanmyyntiä...

....Renne....

....ne pirun hammaslääkärireissut....

...elämäni kurjin ja surullisin lauantai...

....."Krupunaru" löysällä.....