....koulun aikaisiin taas....


Uimaniemessäkin oli koululaisilla omat kaveripiirinsä vapaa-ajalla ja koulussa.
Viimeisinä vuosinani meidän koulussa oli yleensä kaksi jengiä,- tai voiko niitä edes jengiksi kutsua.  Oli  ”Leon puoli” ja Ykin puoli”.  Käytännössähän ne olivat koulun kaksi eri jalkapallojoukkuetta jotka muodostuivat ikään kuin itsestään. Me todellakin pelattiin jalkapalloa ihan jokaisella välitunnilla niin kesällä kuin talvella.
Usein talvella se pallo oli välillä aivan jääkalikkana, mutta se ei tahtia hidastanut.
Nuo joukkueet elivät kaiken aikaa, kun aina joku loikkasi toiseen joukkueeseen ja vastaavasti toisesta joukkueesta joku halusi vaihtaa puolta.  Asiasta kuitenkin aina jotenkuten neuvoteltiin.

Yki oli  tämän ’puuhastelukaverini’ Mikon isoveli, joka oli suunnilleen minun ikäinen mutta minua ainakin päätä pidempi.  Yki ja hänen kaksoisveljensä Aarne aloittivat  kansakoulun samana vuonna kuin minäkin. Nämä veljekset olivat- paitsi saman näköisiä,- myös saman pituisia.
Ihan kokemuksesta voin vakuuttaa että he olivat myös kovanyrkkisiä. Meillä oli koulussa useinkin nokkapokkaa ja varsinkin Ykin kanssa ja aina minusta jälkeenpäin tuntui että jäin alakynteen. Ykillä oli hyvä ulottuvuus ja usein minun ”räkäviisarini” oli kovilla niistä Ykin nyrkeistä.  Meillä oli tavallaan sellainen ”viha-rakkaussuhde” kun oltiin koulussa, mutta vapaa-ajalla olimme ylimpiä kaveruksia niin kuin Mikonkin kanssa.  Usein me oltiinkin yksissä koko konkkaronkka  ja tehtiin kaikenlaista ja mitä vain aina kulloinkin keksittiin.
Kun oltiin koulussa, me erkaannuimme kahdeksi eri jengiksi ihan luonnostaan. Meidän porukkaamme myös yleensä kuului ”arviitin pojista” Eero joka oli minua vajaan vuoden vanhempi. Häntä vuotta vanhempi veli Oiva kuului Ykin porukkaan.
Minä kaveerasin myös paljon Eeron kanssa, mutta en aina tykännyt siitä hänen taipumuksestaan kääntää kaverilleen selkänsä kun havaitsi jotain hänelle ”hyödyllisempää” tai esim. minua ”vaikutusvaltaisempaa”. Esimerkiksi, kun jotkut minua monta vuotta vanhemmat poijat tulivat minua härnäämään ja suoranaisesti kiusaamaan, Eero usein meni siihen samaan kuoroon mukaan.  Samanlainen taipumus oli myös hänen vanhimmalla veljellään Olavilla.
Onneksi noita tilanteita oli harvoin.  Siitä kuitenkin johtui että en koskaan luottanut täysin näihin veljeksiin kuten esimerkiksi Mikkoon ja Ykiin.  Kaverejahan me silti oltiin ’arviitin poikienkin’ kanssa, mutta tietyin varauksin.

Esimerkki:  Kun yhtenä talvipäivänä otettiin taas Ykin kanssa rajusti yhteen, ilmeisesti taas katsoaksemme lopullisesti kumpi on koulun kunkku.
Tappelumme jälkeen menimme kumpikin Ykin kanssa omille tahoillemme nuolemaan haavojamme,- minä suksien kanssa koulun ladulle metsään hoitamaan lumella verta vuotavaa nenääni. Mikko jonkin ajan kuluttua hiihteli perääni ja sytytti Armiron minulle valmiiksi kun minä haudoin lumella naamaani.  Palattuamme sitten takaisin, huomasin että Eero ei oikein tiennyt  kumpaan jengiin hän halusi.
Saman päivän iltana jo pelasimme ”Lutviikissa” koronaa ihan sulassa sovussa, vitsailimme ja pidimme hauskaa niin kuin meillä ei koskaan mitään kränää olisi ollutkaan.  Mutta nyt ei oltukaan koulumaailmassamme.

Näitä kavereita jäin ikävöimään ja ikävöin kovasti  kun armeijan jälkeen lähdin maailmalle.  Nykyisin kyllä näen heistä useampia enemmän ja vähemmän. Toisia heistä en näe enää koskaan ainakaan täällä maan päällä.  Kaikista heistä on hyvät- ja rikkaat muistot.


Murtomaan pojista minun parhaat- ja lähimain samanikäiset kaverini olivat serkkuni Heikki, Timppa ja Matti.  He eivät koskaan kyseenalaistaneet meidän kaveriporukkaa, tapahtui mitä tahansa ja pidettiin yhtä.

Luokkakuva viimeiseltä vuodelta

Serkukset ja veli
Vasemmalta: Timppa, Minä, Vuokko, Heikki ja Kari


Kommentit

Anonyymi sanoi…
Samanlaista nokkapokkaa luullakseni käydään vieläkin kouluissa useamman "isomman koululaisen" kesken. Pitäähän sitä katsoa kuka on "koulun lukko" pohojalaasittain.
Hienoo lukea näitä sinun muistelmiasi! Lisää vain tulemaan.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

...lestinheittoa ja bensanmyyntiä...

....Renne....

....ne pirun hammaslääkärireissut....

...elämäni kurjin ja surullisin lauantai...

....."Krupunaru" löysällä.....